Kako s stenskimi nalepkami opremiti otroško sobo?

0

Opremljanje prostorov lastnega doma predstavlja vsakomur svojevrsten izziv, nekaterim celo nočno moro, bodisi zaradi pomanjkanja idej ali celo manjka denarja. Morda je najlažji izziv te vrste opremljanje in dekoracija otroške sobe, saj si lahko privoščite dobro mero kreativnosti in neskončnost domišljije. Preden v prostore malčkov postavite osnovno opremo, torej pohištvo, talne obloge ipd., morate posebno pozornost nameniti tudi stenam. Pri tem je osnovni poudarek na barvah in morebitni dekoraciji.

Začne se z dilemo, kako sploh opremiti otroško sobo, ker naši najmlajši tako hitro rastejo. Otroške želje, potrebe in predstave o tem, kako naj bi bilo videti kraljestvo igre, pa se v vsakem obdobju odraščanja spreminjajo. Super in enostavna rešitev so otroške stenske nalepke, ki jih preprosto nalepite na steno, strop ali pohištvo. Ko se otroci motiva naveličajo ali ga prerastejo, nalepke enostavno odstranite in menjate z novim motivom.

Pri okrasitvi zidov otroških sob starši posežete tudi po poslikavah in stenskih nalepkah z motivi pravljičnih in risanih junakov. Le-teh se otroci lahko hitro naveličajo ali najdejo druge priljubljene junake, zato so včasih boljša izbira nevtralni motivi ali vzorci.

Otrok naj pri dekoraciji aktivno sodeluje

Pri izbiri barv upoštevajte želje otroka, pri všečnosti določene dekoracije pa otroka usmerite v skladu z lastnimi usmeritvami in zmožnostmi. Za otroške sobe so najprimernejše tople pastelne in živahne barve – zeleni barvni odtenki, ki sproščajo in pomirjajo, rumena, oranžna, svetlo modra in rožnata barva.

Pravilna izbira barve na otroka vpliva spodbudno, zato je prav, da jih na tem koraku opremljanja tudi poslušate in sprejemate. Izogibajte se rdeči barvi, pravzaprav morate biti nadvse previdni pri kakršni koli intenzivni, kričeči barvi. Večina otrok ne mara rjave, sive in črne barve.

Pika na i pri opremljanju otroške sobe

Otroško in tudi mladinsko sobo lahko tematsko opremite v stilu gusarjev ali princesk, risanih ali filmskih junakov, lahko pa se odločite za bolj nevtralen stil, ki ga popestrite z raznimi dodatki za otroško sobo. Igralni kotiček lahko dekorirate z otrokovimi najljubšimi risanimi junaki ter mu tako nevsiljivo določite odlagalne površine za njegove igrače. Na ta način otroka že zgodaj navajate na njegovo pospravljanje in to, kje je prostor za igrače.

Uporabite različne stenske nalepke in/ali hkrati funkcionalne škatle, s katerimi boste odlično razbili monotonost v prostoru. Pri opremljanju otroške sobe naj bo osnovno vodilo le to, da ima pravilno opremljena otroška soba pomembno vlogo pri razvoju otroka.

Otroške stenske nalepke za različne starosti

Izbirate lahko med številnimi domišljijskimi motivi, ki so primerni za vse starostne skupine otrok, od dojenčka do najstnika. Najbolje je, da stenske nalepke za otroško sobo izbirate skupaj z otroki. Ko se skupaj z otrokom odločite za motiv in dekoracijo, je potrebno stene najprej ustrezno prebarvati ali očistiti, da bodo čiste in gladke.

Slikanje na stene, ki je bilo priljubljeno še do nedavnega, počasi izumira. Ko se bo otrok motiva na stenski nalepki naveličal, ga lahko enostavno zamenjate. Stenske nalepke odlično učinkujejo tudi kot zaščita sten v otroški sobi. Z njimi prekrijete stene v višini otrokovih rok in tako so površine zaščitene pred umazanijo. Če bo otrok umazal nalepke, pa jih lahko enostavno obrišete z vlažno krpo.

Za nameščanje dekorativnih stenskih nalepk ne potrebujete nobenega mojstra, na stene jih preprosto namestite sami. Če so nalepke nekoliko večje, pa za pomoč prosite nekoga od domačih. Svetujemo vam, da si ogledate prispevek »Kako zahtevna je montaža stenskih nalepke?«, kjer smo podrobno opisali postopek namestitve nalepk na gladke površine.

Dimenzije, oblike in barve – neskončno število možnosti, med priljubljenimi motivi dekorativnih nalepk so risani junaki, živalski liki, drevesa in cvetlice. Naj bodo stenske nalepke povezane z vašim malčkom. Na steno lahko z nalepkami napišete ime otroka ali prilepite priljubljen odlomek iz pesmice ali pravljice. Možnosti je ogromno!

Deli.

Komentarji