Kako zahtevna je montaža stenskih nalepk?

0

Bi radi polepšali svoj dom ali poslovni prostor s stenskimi nalepkami? Nič lažjega. Izberete motive oziroma jih daste narediti po naročilu, določite barve in dimenzije, ter počakate, da vam jih dostavijo. Pa potem? Potrebna je montaža stenskih nalepk njihova namestitev. Tudi ta je povsem preprosta in zanjo lahko poskrbite sami, če gre za zahtevnejše in večje nalepke, pa boste morda potrebovali še pomoč dodatnega para mirnih rok.

Najpomembnejša je priprava!

Pravzaprav pri dekoraciji z nalepkami ne moremo govoriti, da je potrebna montaža stenske nalepke, saj gre za preprosto namestitev, za katero ne potrebujemo nobenega posebnega orodja. Pametno pa je, da si za namestitev stenskih nalepk pripravimo meter in svinčnik. Tako lahko sobo premerimo, in zlasti pri nalepkah, ki jih sestavljamo v vzorce ali jih medsebojno dopolnjujemo, določimo posamezne razmake ter poskrbimo, da bomo z namestitvijo dejansko enakomerno porazdelili motive po steni. Še zlasti, če jih želimo imeti nameščene naravnost enega poleg drugega ali enega nad drugim.

Za namestitev stenskih nalepk pa je najbolj pomembna predpriprava. Da bi se nalepke dobro prijele na steno, mora biti ta očiščena oziroma brez umazanije. Če niste ravno pred kratkim pleskali, vam priporočamo, da steno dobro obrišete s krpo, da z nje odstranite prah.

Brisanje prahu s stene

Preden se lotite namestitve dekorativne nalepke, s stene obrišite prah.

Namestitev stenskih nalepk je povsem enostavna, če imamo na voljo povsem izravnano in gladko steno. V kolikor pri zaključni obdelavi sten ni bil uporabljen kit, se nalepka ne bo pritrdila z vsemi stotimi odstotki svoje površine.

Kaj pa, če bi radi steno prej prepleskali v novo barvo? Ni težav, a po pleskanju počakajte, da se barva popolnoma osuši. Najbolje je, da izberete barvo, ki je kontrastna barvi nalepke. Če ne veste prav dobro, katero barvo bi izbrali (še zlasti pri večbarvnih nalepkah), si pomagajte z barvnim krogom. Tako boste takoj dobro vedeli, katera barva bo učinkovala in katera ne.

Namestitev stenske nalepke

Dekorativne nalepke imajo tri plasti. Nameščanje nalepke začnite tako, da to položite na ravno površino z zadnjo stranjo zgoraj. Odstranite del zadnje plasti (odlepite in delno odrežite) ter nalepko nalepite na steno, na kateri ste si že prej s svinčnikom označili, od kod do kod mora segati. Pritisnite odlepljene dele, nato pa nadaljujte z odstranjevanjem zadnje plasti in nalepko ves čas gladite v smeri lepljenja s krpo, da se pod njo ne ujame zrak. Ko je nalepka dobro pritrjena in ste celoto dobro pogladili, pa z nje odlepite še prednji, zaščitni sloj. Ne vlecite ga na daleč, temveč tik ob steni.

Montaža stenskih nalepk večjih dimenzij bo lažja, če vam bo pri njej še kdo pomagal.

Deli prispevek

Comments are closed.