Sova – priljubljen motiv stenske nalepke

0

Sove in sovice so že od nekdaj priljubljen motiv med najmlajšimi, saj te zanimive nočne ptice delujejo izjemno prikupno. Po eni strani so zaradi svojega navidezno okornega telesa, velikih oči in obračanja glave videti nerodno, po drugi strani pa so sove živali, ki jim v svetu pravljic in bajk pripisujemo modrost. Kot pametne živali, ki pa so lahko tudi prav nagajive prismode, so torej že dolgo priljubljene med odraslimi in otroci, v zadnjih letih pa so doživele pravi razcvet.

»Za svoje« jih je vzela popularna kultura. Morda se je res začelo s knjigami in filmi o čarovniku Harryju, ki je tako kot drugi čarovniki imel sovo za ljubljenčka, a sovice, ki so se vsem priljubile, nimajo nobene povezave z njihovo realno podobo. Sove, ki jih imamo tako radi na predpasnikih, majicah, posteljnini, skodelicah in podobno, so precej stilizirane, pisane in prikupno otroške.

Stenska nalepka s sovo za velike in majhne

Zakaj so sovice tako priljubljene? Zagotovo zato, ker gre za enega tistih motivov, ki velja za izredno univerzalnega. Z njim lahko popestrimo igralnico v vrtcu, prostor nad pisalno mizo v službi ali pa sobo najstnice. Nalepke s sovami so torej primerne povsod in za vsak letni čas.

  • Dekorativna nalepka – Sova mornar

In zakaj bi se odločili prav za nalepko s sovicami tudi doma? Če bodo stenske nalepke krasile otroško sobo, je pogosto težava v tem, da motivi ne uspejo »rasti« skupaj z otrokom. Tako lahko dojenčku namestimo v sobo nalepke za najmlajše, jih nato čez dve leti zamenjamo z nalepkami junakov iz risank, spet nekaj let kasneje z motivi, ki bolj ustrezajo otrokovim hobijem in smerem, ki ga zanimajo in jih želi bolje razviti. To pomeni, da je potrebnih kar veliko sprememb, saj se otrok sicer tematike sobe naveliča in mu tudi dekorativne stenske nalepke postanejo dolgočasne. Da bi se temu izognili, pa se lahko odločite za motiv, ki je bolj brezčasen in prikupen vsem generacijam, torej za sove.
Sovice obožujejo tako najmlajši kot šolarji, in tudi v najstniški dobi niso videti prav nič pretirano »otročje«, temveč še vedno ravno prav ljubke in simpatične.

Sovice tako in drugače

Ker so stenske nalepke s sovicami tako priljubljene, so vam na voljo v mnogo različnih izvedbah, torej vam ni treba izbirati zgolj med različnimi barvami in dimenzijami. Odločite se lahko za sove, ki so bolj preproste, ali pa za dekoracijo izberete stenske nalepke z nekoliko bolj stiliziranimi sovami.

Sicer pa ni nujno, da so sove brezčasne. Če si želite motiv modre ptice, ki je vseeno pisan na kožo najmlajšim, si lahko izberete tudi povsem otroške sovice. Tako so vam na voljo nalepke s pikastimi sovami, parom sovic v rožnati in svetlo modri, sovica s čepico in še in še …

Deli prispevek

Comments are closed.