Pozor, otrok v avtu!

0

Marsikatera grafična oznaka ali napis, ki ga uporabljamo v vsakdanjem življenju, nima velikega pomena ali teže. Nekaj povsem drugega pa je nalepka otrok v avtu, ki jo na svojega jeklenega konjička namestimo starši malih otrok. Pri namestitvi te nalepke namreč ne gre za preprosto izražanje mnenja, temveč dejansko za željo, da bi bili opaženi in slišani. Z njo vsem udeležencem v prometu sporočamo, da imamo v avtu otroka, torej naj bodo bolj pazljivi, bolj zmerni, bolj uvidevni.

Klasična nalepka otrok v avtu se danes pogosto zamenjuje z individualiziranimi nalepkami, ki so lahko povsem unikatne in navajajo tudi ime otroka oziroma več otrok. Staršem je to običajno všeč, a z vidika varnosti ni ravno najbolje. Kar se tiče upoštevanja same nalepke bi bilo morda bolje, da bi bila nalepka otrok v avtu standardizirana, torej bi vsi uporabljali enako, saj bi si tako lahko zagotovili največ pozornosti. Nalepka bi bila bolj opazna in tudi bolj prepoznavna vsakemu vozniku.

Nalepke otrok v avtu morajo delovati dvosmerno!

Osnovni namen nalepke otrok v avtu je seveda ta, da druge voznike opozorimo, da so sopotniki v našem avtomobilu otroci. Seveda pa je prav, da nalepka deluje dvosmerno. Če so otroci res naše največje bogastvo in želimo, da so drugi vozniki na njihovo prevažanje v avtomobilu še bolj pozorni, potem bi bilo prav, da imajo nalepko drugi vozniki tudi za razlog, da na dragocenost otrok in skrb zanje v prometu opozorijo starše. Kar pomislite, kolikokrat je nalepka otrok v avtu označevala vozilo, ki ni vozilo po predpisih. Včasih v takšnem primeru drugi vozniki ne moremo nič, pogosto pa lahko starše opozorimo, naj upoštevajo pravila.

  • Nalepka otrok v avtu (1)

Če vidimo, da ima avto oznako otrok v avtu, mamica (očka, babica, dedek …) pa tega nato pred vrtcem ne posede v otroški avtosedež, je prav, da ne ostanemo tiho. Morda bomo res dobili pod nos, naj se ne vmešavamo, a prav nalepka nam daje možnost pojasnila: »Na avtu imate nalepko otrok v avtu, ker želite, da smo drugi vozniki pozorni na varnost vašega otroka – in opozarjam vas prav zato: ker sem pozoren na varnost vašega otroka.« Seveda ni nujno, da bodo vaše besede dobro sprejete, gotovo pa se bo večina staršev strinjala, da imate prav. Nalepke otrok v avtu pač ne moremo uporabljati le takrat, ko nam »pride prav«, sicer pa nanjo pozabiti. Vedno bi morala opozarjati vse.

Nalepke naj bodo opazne

Omenili smo že, da nalepke otrok v avtu niso univerzalne, zato velja pri naročilu personaliziranih nalepk imeti v mislih predvsem to, da morajo biti opazne. Nalepka naj bo dovolj velika, primerne barve (kontrastne z barvo avtomobila), namestiti pa jo moramo na opazno mesto. Nalepke otrok v avtu so lahko tudi iz folije, ki odbija svetlobo, kar pomeni, da so tudi v temi dobro opazne, kadar jih obsvetijo avtomobilski žarometi.

Kaj pa, kadar na avto ne želite prilepiti nalepke? Ali v primeru, da sta pri hiši dva avta? Takrat se lahko odločite za izdelavo tako imenovane magnetne nalepke otrok v avtu. Ta se na pločevino avtomobila prime zaradi magneta (in lepilo ne more škoditi laku), brez težav pa jo ponovno snamete in prestavite na drug avtomobil.

Deli prispevek

Comments are closed.